Whiteboardtavla på Kontorsettan

Whiteboardtavla till ert företag eller kontor

Det finns lite olika varianter på whiteboardtavlor. Nedan går vi igen vad det finns för skillnader och likheter bland olika typer av skrivtavlor. Det finns en whiteboardtavla som passar just ert behov. 

Whiteboardtavla av plast

Whiteboardtavlor av plast är den enklaste formen av whiteboardtavlor. De är normalt gjorda med en yta av melamin. Normalt fäster man denna skrivyta på en underliggande tavla, exempelvis en spånskiva. Melamintavlor varierar en hel del i kvalitet, de allra bästa fungerar ganska bra en relativt lång tid, men många blir dåliga ganska snabbt. Det som händer med den här typen av whiteboardtavlor är att ytan blir sliten och det är lätt att gammal text syns som en svag skuggning på whiteboardtavlan. Hur snabbt detta går beror på skrivtavlans kvalitet. Whiteboardtavlor av melamin är också relativt känsliga för text som blir sittande länge på skrivtavlan. En melamin whiteboardtavla kan därför i regel inte rekommenderas för professionellt bruk utan gör sig bäst i ett lekrum eller för annat hemmabruk.

Whiteboardtavlor med lackad plåt

Whiteboardtavlor med lackad plåt har i regel en lite bättre kvalitet än de i plast, även om dessa också har en tendens att slitas ut. En whiteboardtavla i plåt med en lackad yta är vid en första anblick snarlik en emaljerad tavla men det finns stora skillnader mellan dessa. Plåttavlan är betydligt känsligare både för vanligt användande, för repor och för rengöringsmedel. Med tiden kommer whiteboardens yta att bli sliten och matt och det kommer att bli svårare och svårare att få bort textrester. En plåttavla kan vara ett alternativ om man använder tavlan sällan samt om man är noga med att inte låta text sitta på tavlan alltför länge. Men för de allra flesta är en emaljtavla ett bättre alternativ.

Whiteboardtavla med emaljyta

De allra flesta whiteboards som säljs i Sverige säljs med en emaljerad yta.  En whiteboardtavla i aluminium kan göras i de flesta storlekar och levereras normalt med en kantlista av aluminium (ofta med integrerad pennhylla för whiteboardpennor), vissa leverantörer erbjuder också skrivtavlor med träram. En emaljtavla är som regel magnetisk och den hårda ytan blir inte repig av magneternas hårda yta, vilket en lackad plåttavla kan blir.

Projicerbar whiteboardtavla

En variant av de emaljerade tavlorna är den projicerbara tavlan. En sådan whiteboardtavla är en utveckling av den vanliga emaljeringen och den är gjord med en något mattare yta. Projicerbara whiteboardtavlor finns i olika utföranden. Från relativt blanka (som är bättre att skriva på men sämre att projicera på). Till de mattare whiteboardtavlorna som fungerar bra tillsammans med en projektor. Men å andra sidan är svårare att rengöra och ofta kräver rengöringsmedel för att få riktigt rena. Hur man än gör så blir det hela lite av en kompromiss och för bästa resultat rekommenderar vi en projektorduk tillsammans med en klassisk whiteboardtavla i emalj.

Skrivtavlor av glas

På senare år har det kommit fler och fler varianter på skrivtavlor i glas. Glastavlor är mycket stilrena i sin design och de fungerar utmärkt att skriva på samt är lätta att hålla rent. Nackdelen mot vanliga whiteboardtavlor är att läsbarheten är något sämre samt att de i regel inte är magnetiska. Vissa tavlor har dock en plåt monterad på baksidan vilket gör dem magnetiska. En annan nackdel med skrivtavla av glas är att de är relativt dyra. Skrivtavla av glas rekommenderas till de som har höga designkrav och där funktionen kommer lite i andra hand. Dock är glastavlorna i vårt tycke det näst bästa alternativet efter emaljtavlor där det gäller den rena funktionen.

Ni hittar våra whiteboardtavlor onlineKontorsettan.online

2 thoughts on “Whiteboardtavla på Kontorsettan

Comments are closed.